Endre arbeidsmiljøloven nå!

De siste årene  har det vært mange tilfeller av grove brudd på arbeidsmiljølovens arbeidstids- og overtidsbestemmelser, spesielt i helsevesenet. Kravene er firkantede, og helsevesenet må derfor velge om de skal bryte arbeidsmiljøloven eller rettighetene til pasientene.  Både de ansatte og pasientene sine rettigheter er viktige, og jeg mener derfor at den utdaterte arbeidsmiljøloven må moderniseres og gjøres mer fleksibel. Målet må være å få en moderne arbeidsmiljølov som er i stand til å møte de nåværende og fremtidige utfordringene man står ovenfor.

Arbeidsmiljøloven må ta innover seg at de som jobber i helsevesenet har forskjellige ønsker når det gjelder helg-, helligdags- og turnusarbeid. Det må åpnes opp for at de individuelle arbeidstakerne kan få arbeidstider som er mer tilpasset sine behov, dette må selvsagt skje der det er mulig, og  i samarbeid med fagforeninger og arbeidsgivere.  Studenter har for eksempel helt helt annet forhold til helgejobbing enn hva småbarnsforeldre har, og kan i perioder gjerne ønske å jobbe flere helger etter hverandre, noe som er ulovlig med dagens regler. En mer fleksibel ordning vil kunne åpne for at arbeidstakere i samarbeid med arbeidsgiver, i større grad kan plassere sine egne fridager i tidsrom slik de selv ønsker uten å måtte søke om allverdens dispensasjoner.

Jeg ønsker en arbeidsmiljølov som fungerer som et beskyttende rammelovverk, men som ikke detaljstyrer den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver.

Selv har jeg svært mange studenter blant mine ansatte og disse har ofte kun mulighet til å jobbe i helgene. Mange av de er avhengige av en viss arbeidsmengde for å spe på studielånet, og jeg føler faktisk at det blir meningsløst for meg å si nei til en student som ønsker å jobbe to helger på rad slik at han kan få fri en annen helg for å dra på konsert. Arbeidsmiljøloven bør være til for å beskytte arbeidstakernes rettigheter, ikke stikke kjepper i hjulene deres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s