Det norske fellesskap!

I debatten om den norske kulturens fremtid som har reist seg i kjølvannet av diskusjonen mellom stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, og kulturminister Hadia Tajik, er det mange viktige, seriøse poeng som dessverre ofte blir borte i mylderet av mer usaklige argumenter.

Dette bør ikke være en debatt om at ”grandiosakulturen” blir truet av kebabsjappene, eller om at det norske kulturlivet blir truet av innflytelsen fra andre lands kulturer og tradisjoner. Til det er debatten altfor viktig. Kulturen som underholdning og tradisjonsbærer, vil utvikle seg i sitt eget tempo, samt ta imot og inkludere fremmede impulser uavhengig av hvordan denne debatten ender. Det er nemlig en naturtilstand at kulturen endrer seg i takt med tiden. I likhet med alt annet i samfunnet har hver generasjon satt sitt preg på kulturen. Det kommer også til å fortsette i fremtiden.

Den viktige debatten om den norske kulturen ligger derfor ikke i kulturlivet, men i den sosialantropologiske tilnærmingen til, og perspektivene rundt det norske fellesskapet.  Spørsmålet som da reiser seg er hva som implisitt ligger i begrepet ”det norske fellesskap”. For meg handler dette begrepet om et sett med universale og humanistiske kjerneverdier, hvor den første og viktigste verdien er at; alle som kan, skal bidra til fellesskapet, og at alle som har behov for hjelp skal motta den støtten de trenger. Deretter følger viktige verdier som; ytringsfrihet, tillit til det offentlige byråkratiet, et åpent og transparent demokrati, likeverd for alle samfunnsgrupper og kjønn, likhet for loven, viljen til å drive frivillig arbeid, spredt bosetning og med det et velbevart kulturlandskap og et variert nasjonalt kulturliv.

Når man så har definert hva det norske fellesskapet består av, så følger det i denne debatten et spørsmål om den økende innvandringen er en trussel mot fellesskapet og dets verdier. Svaret på dette spørsmålet kan være både ja og nei. For meg handler svaret mer om hvordan vi som nasjon håndterer innvandringen og hvordan vi møter de menneskene som kommer hit til landet, enn om antallet innvandrere.

For det første er det viktig å huske at ”våre nye landsmenn” er en svært differensiert gruppe av nasjoner og kulturer, som alle har sine sett med verdier og tradisjoner, som i større eller mindre grad samsvarer med de norske verdiene. Alle skal selvsagt ha rett til å utfolde sin levemåte og kultur, men det bør fra dag én stilles krav til at denne levemåten ikke går på bekostning av, eller undergraver den norske felleskapsmodellen. At Norges lover skal følges, er en selvfølge, men det bør også være selvskrevet at man setter seg inn i, og etter hvert også lærer seg å omfavne verdier som ytringsfrihet, likestilling, likeverd og plikten til å bidra til samfunnets beste.

Selvsagt kan man ikke forvente at mennesker som har levd under tyranni og diktatur, og i et samfunn hvor overgrep fra det offentlig ofte er normalen, skal forandre seg over natta. Ei heller forvente at mennesker som har blitt oppdratt til å ha et undertrykkende syn på kvinner, eller et likegyldig forhold til ytringsfriheten, skal endre syn av seg selv uten hjelp fra andre. Kampen om det norske fellesskapet og den norske kulturen vil derfor ikke handle om hvordan den norske felespillere blir påvirket av andre kulturer, men om hvordan vi som nasjon klarer å sette krav til forståelse av og gi opplæring i de norske fellesskapsverdiene. Verdier som har blitt bygd opp gjennom generasjoner, og som har gjort Norge til det landet det er i dag. I denne prosessen skal vi ha tålmodighet, samtidig som vi skal ha tydelige forventninger til at vi ønsker å oppnå en omfavnelse av disse verdiene. Bare slik kan vi bevare den norske fellesskapsmodellen for fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s