Bestas karbonader :)

Denne bloggen heter «et meningsfylt liv», og er det noe som virkelig gjør livet mitt meningsfylt så er det god mat 🙂 Selv om det kanskje ikke ser sånn ut, så bruker jeg både mye tid og mye penger på matopplevelser. Midt opp i alle gourmetmiddagene mine er det likevel en rett som er på høyde med alt annet jeg spiser; bestas karbonader.

Besta og jeg på kjøkkenet hjemme i Vang, der vi liker oss best :)

Besta og jeg på kjøkkenet hjemme i Vang, der vi liker oss best 🙂

Jeg har gode minner fra familieutflukter til Notodden da vi sene fredagskvelder rullet opp Torkjell Haugeruds veg for å besøke besta og bestefar. I det vi steg inn døren (ev rullet) i mammas barndomshjem så slo osen av hjemmelagde karbonader mot oss som et forfriskende og etterlengtet pust etter en lang biltur. Hele familien åt til vi sprakk og gikk svært fornøyde til sengs. Etterhvert som vi ble større ,har bestemors karbonader vært et obligatorisk og påkrevd innslag ved alle besøk. Det blir liksom ikke det samme uten 🙂 Jeg blir faktisk litt furt hvis karbonadene ikke er på plass når jeg kommer. De er liksom en viktig del av  bestas fantastiske » package deal».

Besta i full gang med å elte karbonadedeigen

Besta i full gang med å elte karbonadedeigen

Etterhvert som jeg ble eldre, har jeg ofte tenkt på hva det er som gjør karbonadene så spesielle. Er det den spesielle krydderblandingen? Er det alt fettet hun har oppi? Eller er det rett og slett bare bestas magiske touch og kjærlighet? Da min bestemor dessverre ikke kommer til å leve evig,  har jeg vært ganske så desperat i mine forsøk på å finne svarene på disse spørsmålene. Det er viktig for meg å videreføre disse karbonadene både av smaksmessige årsaker, men kanskje først og fremst på grunn av nostalgiske og tradisjonsbærende årsaker.

Her er karbonadene ferdig formet og klar til å stekes

Her er karbonadene ferdig formet og klar til å stekes

Her ligger herligheten og bader i smør... garantert noe av hemmeligheten bak den gode smaken :)

Her ligger herligheten og bader i smør… garantert noe av hemmeligheten bak den gode smaken 🙂

Karbonadene har blitt en viktig del av familien for alle barna og barnebarna. Jeg har fått oppskriften fra min bestemor og jeg har lagd karbonadene titalls ganger, men det blir liksom aldri helt det samme. For to uker siden var jeg likevel så nærme som jeg aldri har vært før, og min søster mente de smakte 80% som bestas karbonader. Selv om jeg kanskje mangler 20%, anser jeg meg egentlig fornøyd med resultatet. Mine karbonader vil dessverre aldri bli Bestas, og kanskje er det helt i orden, bestas karbonader bør være bestas og kun bestas. Det er nettopp det som gjør de så spesielle. Med mine «80% karbonader» skal jeg nok klare å gjøre familien både fornøyd og mett. De resterende 20% består nok av kjærlighet og «the magic touch» fra besta, og de får hun enn så lenge stå for selv. I mellomtiden benytter jeg anledningen til å lære så mye som mulig og håper jeg etterhvert kan finne min egen «magic touch» 🙂

Bestas karbonader klar til servering med løk som er blitt smørsurra i flere timer :)

Bestas karbonader klar til servering med løk som er blitt smørsurra i flere timer 🙂

3 thoughts on “Bestas karbonader :)

  1. *ler* Jeg har laget karbonader og brune sauser lengre enn det du har levd, men enda har jeg ikke fått til å lage bestemor’s karbonader eller hennes fantastiske saus!
    Tør å påstå at jeg har gode sauser, men ikke så gode som hennes. Kanskje er hemmeligheten kjærlighet,kunnskap,og en dæsj med hvit magi ?? 🙂 Uansett : MINNER er det viktigste 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s