Kropp er oppskrytt

Fra vi er små blir vi fra media og omverdenen lært opp til at det finnes et skjønnhetsideal. Modeller, skuespillere og andre kjendiser viser oss ”det perfekte” utseendet. Svært mange av oss tror at utseendet er en av de viktigste ingrediensene for fremgang og et vellykket liv. Spørsmålet er om dette er riktig, og hvis det er riktig, burde det være slik?

Jeg har lenge vært i tvil om jeg skal legge ut denne teksten og disse bildene. Jeg ønsker å vise at kropp og utseende ikke har hatt noen stor betydning for mitt selvbilde eller min selvrealisering. Kropp eller utseende har aldri hindret meg i å nå mine mål. Jeg håper at dette innlegget kan få noen flere til å gi litt mer blaffen i hvordan de ser ut, og heller tenke på hvordan de er som mennesker. Det er det menneskelige ”interiøret” som burde avgjøre hvordan vi lykkes, og ikke ”eksteriøret”.

Torstein_N3

Foto: Henrik Fjørtoft

Det hele begynte da jeg ble spurt av en fotografstudent om å stille opp som aktmodell til en av hans skoleoppgaver. Jeg var kritisk til hvorfor han spurte akkurat meg. Var det fordi jeg har en spesiell kropp? Fordi jeg er hemma? Fordi jeg veier 17 kg? Fotografen ønsket å formidle at skjønnhet er så mye mer enn det vi i dag ser på som skjønnhet, og at det ikke finnes en fasit på hva som er vakkert og flott. Han ønsket å vise at det rette øyet klarer å se det vakre i alt. Budskapet er at samfunnet i større grad må lære seg å akseptere alle mennesker uavhengig av utseende og funksjonsnivå. Det at det ikke finnes noen fasit på hva som er skjønnhet, var hovedgrunnen til at jeg ønsket å stille opp på disse bildene.

Torstein_N2

Foto: Henrik Fjørtoft

Som liten tok det åpenbart ikke lang tid før jeg skjønte at jeg ikke kom til å bli noen Brad Pitt. Knoklene stakk ut, musklene forsvant og ryggraden sank til slutt sammen på en måte som gjorde at jeg kunne hoppet rett inn i rollen som ringeren i Notre Dame. Dette skulle likevel ikke hindre meg å nå mine drømmer. For meg gjaldt det å bruke de evnene jeg har. Både studiene og politikken ga meg troen på at det var mulig å oppnå målene mine uten det såkalte perfekte utseendet. Folk møtte meg med respekt og glemte ofte funksjonshemningen min, og at jeg ser ut som er ”beinrangel”. Da jeg som praksislærer jobbet på en ungdomsskole, ble jeg behandlet meg som enhver annen lærer. For mange ungdomskoleelever er utseende et tema som opptar dem daglig. Når de klarte å ta meg for den jeg er, og ikke for den jeg ser ut som, så bør det være håp for alle.

Torstein_N4

Foto: Henrik Fjørtoft

Jeg ønsker ikke å fremstå som naiv og si at utseende ikke er en faktor i mange sammenhenger. Jeg ønsker heller ikke å si at man ikke skal ta vare på kroppen sin. Poenget er at kropp og utseende ikke burde styre hvordan man tenker om seg selv og hvordan man lever livet sitt, eller hvordan du vurderes av andre. For meg ble det et bevisst valg at utseende ikke skulle være noen avgjørende faktor i min livsstil. Det er muligens et poeng at dette valget ble gjort lettere for meg enn det vil være for andre, da verken Jan Thomas eller hele Homsepatruljen kunne gjort meg til en ”Marlboro man”. Dette betyr likevel ikke at andre ikke kan gjøre det samme bevisste valget. Mennesker har så mange andre kvaliteter som er viktigere enn utseendet. Det er disse som burde telle. Målet må være et samfunn som fokuserer på egenskaper, evner og holdninger, og ikke om du er tjukk, tynn, høy, lav eller bare veldig annerledes. Min mening er at kropp til syvende og sist er ganske oppskrytt.

Torstein_N1

Foto: Henrik Fjørtoft, http://fjortoftfoto.com/

80 thoughts on “Kropp er oppskrytt

 1. Utrolig sterke bilder og ord, som burde inspirere mange 🙂
  Det har dessverre blitt slik at man ofte bryr seg mer om hvordan man ser ut enn hvordan man fremstår. Det er bare de ferreste i blant oss som kan leve ene og alene på det «perfekte» ytre. Jeg håper og tror at ordene dine vil gi folk litt å tenke på.

  De beste ønsker…!

 2. Modige, tydelige og dyktige Torstein setter perspektiver på livet som ingen andre kan klare. Stolt av at du er Valdris!!

 3. Tilbaketråkk: Aktfoto, kroppsideal og framsida i VG | Fjørtoft Foto

 4. Dette er ein leksjon i menneskeverd. Alle foreldre og lærarar må lesa dette høgt for alle tenåringar i sin mest kritiske fase. Og for alle på min alder som tek ansiktslyfting og slankeoperasjon… Dette handlar om at mennesket er ikkje fasade, men innhald. Takk!

 5. Hei Torstein,
  Dette var sterkt. Dine refleksjoner rører meg fordi dine tanker er tydligvis vel gjennomtenkte og meget modige. Den respekt som du krever for ditt intelekt, via dine tanker, fortjener du. Jeg synes dine tanker om «den andre dimensjonen» er verdifulle og presser mange til å tenke en gang til. Takk skal du ha. Finn

 6. Dette var flotte og veldig inspirerende ord. Tusen takk for at du deler med oss, og minner oss alle på om det som egentlig er det viktige i livet; relasjoner med andre og en god relasjon til seg selv. Det er så lett å sammenligne seg selv med andre, og å være kritisk til seg selv. Så mange føler at man ikke når opp til skjønnhetsidealet vi blir matet av mediene, og at man aldri blir perfekt nok. Vakre bilder!

 7. Den satt! Sterke, flotte bilder, og ditto tekst. Fortsett.
  Jeg er mamma til et barn som er «annerledes» og veksler mellom å tenke at vi får gi henne ballast til å takle sine utfordringer, og å kveles av bekymring. Jeg velger meg det første!

 8. Ser ut som du har oppnådd ditt mål og har et mer meningsfylt liv enn mange funskjonsfriske klarer å få til. Takk for påminnelsen om at et menneske er så mye mer enn kropp og utseende 🙂

 9. Må si dette var tøft, sterkt og gjennomført handling av tekst og bilder. All respekt til deg. Du er veldig modig som tør å vise dette fram og vise media at livet ikke handler om «kropp og utseende». Jeg har sterk tro på om hvis man var normal så hadde livet vært lettere, men sånn er det ikke. Alle mennesker er unike, flotte og den gode personen akkurat de er selv om folk er ulike. Man er den personen akkurat man er og det er ingen som kan erstatte det.

 10. Tilbaketråkk: Kropp er oppskrytt | Ta hendene til din kjære – se på dem og hold dem hardt Disse hendene skal du følge, leie og lede. Du skal få føle på varmen fra dem og kjenne en inderlig glede. De skal stryke deg og de skal holde rundt deg – de er ikke skap

 11. Utrolig sterkt og flott og jeg er saa ufattelig enig. Hver dag blir vi konfrontert med skjonnhetsidealer og hvor perfekt verden maa vaere. Glad folk som deg finnes! Staa paa 🙂 Ashild

 12. Beinrangel? Jeg synes du ligner en fugl, jeg. I min verden sitter skjønnheten mellom ørene. Det er klart at man tiltrekkes av et godt utseende, men hvis det indre ikke er vakkert, så er det ytre heller ikke. Jeg synes slett ikke kroppen din er ubehagelig å se på. Heller interessant, kanskje litt ensom og sørgmodig. Men det er jo ikke den folk ser når de ser deg. De ser ansiktet ditt. Og da kan du jo godt konkurrere med hvem som helst! 😀

  Jeg klipte håret mitt i går. Barbert bak og i sidene, og bare litt lengde på toppen. Plutselig syntes ‘alle’ at de hadde lov til å gå og slenge dritt etter meg og dulte inn i meg uten å si unnskyld. Da fikk jeg sett hvor mye utseende betyr…

  ‘I am not what happened to me. I am what I choose to be.’ -Carl Jung

 13. Oj, dette er utrolig sterkt å lese.. Men jeg blir veldig glad når jeg leser noen innlegg, du virker som om du får oppleve mye av det verden har å by på. Det får meg til å se mer på hvordan jeg selv takler hverdagen og hvor mye kroppsidealet påvirker meg negativt, da jeg er veldig overvektig og sliter med deprisjon. Det jeg vil frem til er at dette fikk meg til og ha lyst å jobbe mer med tankene mine, selv om det er en jobb i seg selv – det er synd kroppsidealet er som det er og hvor stort press det gir. Men jeg elsker hvordan du skrev om dette, og du må jo være den fantastiske personen – det gløder av bloggen din. Du er kjempe flott som du er, og måten du skriver på så blir jeg glad du ser det også. Stor resepkt til deg 🙂

 14. Vakkert skrevet av en vakker mann. Du er en meget god representant for alle dem som kanskje føler at det er noe som mangler. Om det er tomhetens ord fra innsiden eller utsiden. Skjønnhet kan være så mangt, ofte er den vanskeligste biten å holde troen på seg selv. Smil til verden og verden smiler som oftest tilbake.

 15. Takk! Endelig har jeg fått lese det: Kropp er oppskrytt. Du tok mot til deg og sa oss det som det er. WOW. Sommeren er redda for meg. Takk igjen.

 16. Fantastisk! Hvis dine foreldre kunne kurse andre foreldre til så kalt normale barn, og du kunne kurse i hvordan ta utfordringer på strak arm – heftig. Verden ville bli et bedre sted, og ikke minst – mange ville få d mye bedre med seg selv, og andre. Ps – fulgte din USA tur, ble imponert allerede da. Ønsker deg en kjempesommer!

 17. Tankevekkende tekst og flotte bilder!
  Det fikk meg til å tenke på et visdomsord jeg lærte for mange år siden:
  Du elsker ikke noen fordi de er vakre, de er vakre fordi du elsker dem……

 18. De fleste av oss lever såvisst med en oppfatning av hvor viktig og ikke utseendet er… Og javisst preger det førsteinntrykket når vi treffer nye mennesker. MEN, når vi møter folk som ikke fyller «normen» for hva som er idealet (-la oss være ærlig; de ALLER færreste av oss gjør det), så er det utrolig hvor fort vi glemmer førsteinntrykket og ser personens indre kvaliteter og, i mange tilfeller, skjønnhet. Det rare er at vi aldri lærer. Neste person vi møter blir bedømt utifra akkurat samme kriterier som den forrige… Men jeg antar at problemet oppstår først når man nekter å prate med en person fordi han/hun ikke oppfyller kravene en selv har satt seg, eller blitt innprentet med. Mennesker som gjør det, har man vel unansett ikke så mye utbytte av å omgås uansett 😉
  Flott at det blir satt fokus på dette, og jeg er glad du får den mottakelsen og respekten som du fortjener blant folk! Flotte bilder også! Stå på!

  Stiller meg bak visdomsordet som Anita Trum siterte!

 19. Du är bara så skit tuff!!! Jag diggar dina tankar å reflektioner och du har så många bra poäng att jag bara kan drömma om att kunna formulera mig som du. Jag gillar bilderna, dem är vågade, modiga och har en slags harmonisk stämning. *även om myrer kliar* 😉 Ett ord: RESPEKT!!!

 20. Sterke bilder, de rørte noe i meg. Jeg synes du er utrolig modig som velger å gå ut mot skjønnheteshysteriet vi alle lever med i dette samfunnet og jeg kunne ikke vært mere enig i det du skriver. Skulle ønske flere hadde turt å vært like modig som deg, vi begynner vel alle å bli lei denne fasaden av perfeksjonisme vi lurer oss selv med. Du er vakker, både innvendig og utvendig!

 21. Flott inlegg, er bare så att man kan også bli fanget i en «vakker kropp» og plages av et «vakkert utseendet»… Det var veldig bra gjort av deg å gir oss denne mulighet å återigjen prater om hvor lite viktig kroppen er så lenge det som er inne i skalen ikke dugger… kramar många ❤

 22. Hei,
  TUSEN TAKK for at du deler sterke bilder og kloke ord! Flotte bilder av en stor, liten mann, som har en formidlingsevne av de sjeldne. Dette var til ettertanke, Torstein – og jeg tar meg friheten å dele den på Facebook.

  Jeg så en dokumentar om deg for noen år siden. Da var du så vidt jeg husker ferdig utdannet og på jobbjakt. Høres ut som om det har ordnet seg?! Vi trenger slike ressurser som deg i skolen! STÅ PÅ og masse lykke til videre 😉

  Beste hilsen,
  Hilde Haugen

 23. Veldig modig gjort å legge ut disse bildene, og jeg håper virkelig det var verdt det. Dette er et utrolig viktig tema, og jeg etter å ha sett artikler og greier poppe opp rundt om på nettet etter at du la ut dette, er det ikke tvil om at du har satt igang en debatt rundt dette.

  Applaus til fotografen, disse bildene var utrolig vakre. Vanligvis er det bare modeller med det du her kaller «ideal-utseende» som får æren av å være motivet i slike bilder, men dette er virkelig noe som en hvilken som helst kunne valgt å henge opp på veggen.

 24. Takk for at du ga dagen mening! Tenk om vi kunne fokusere mindre på utseende, det hadde vært herlig. Selv blir jeg mest betatt av klokskap, humor, indre styrke og andre iboende egenskaper…

 25. Wow! Skal si at de dagene jeg føler meg helt nederst på bunnen og klarer ikke helt å se hvorfor jeg egentlig er på denne verdenen hjelper du meg i å se lyset! Jeg blir utrolig inspirert over hva du har klart å oppnå i livet og den sterke personen du er! Du viser meg at uannsett hvordan problemer en har kan en alltids oppnå hva enn den personen vil så lenge den kjemper for det og bare aldri gir opp håpet. Håper flest mulige vil lese din blogg/nettside! Stay strong and fight for your dreams!

 26. Dette innlegget var rørende og sterkt å lese og jeg er så enig med deg. Synes det er synd at det skal være så mye fokus på kropp og utseende. Jeg synes alle skulle fått lov tilå være som de er uten å bli mobbet eller bli snakket nedsettende til. Jeg har i årevis blitt mobbet pga kortvokstheten min, men det er ikke det som gjør meg til den jeg er. Det er personligheten og det er også det som gjør deg til den du er og jeg synes du er modig som tørr å stå opp mot dette og ønsker deg all lykke til i fremtiden 🙂 Mange klemmer fra Jeanette 🙂

 27. Wow! Jeg må bare si at jeg må pent ta av meg hatten for deg! Hvilken inspirasjon er ikke du da? Virkelig!! Jeg håper det er mange mennesker dette innlegget treffer, og kan berøre, få mennesker til å stoppe opp litt og danne seg litt tanker! Virkelig! Du er råtøff! Du skal være stolt av at du våget! Menneskene trenger å bevege seg litt ut av sin tankeprosess og ut av sitt A4 liv. Man har ofte ingen ting å klage på, glede seg heller over bare av å VÆRE! All kjærlighet til deg! Stå på videre! Jeg tror ikke jeg trenger å si det, for jeg får en følelse av at du vet det uansett; men vit at du er verdifull, UANSETT! Ønsker deg alt godt! Med vennlig hilsen E.J.

 28. Jeg bøyer meg i støvet for deg – det burde finnes flere av deg her på denne planeten! Sterkt og modig gjort av det jeg står i full respekt til deg. Til resten av teksten, amen! Stå på videre! 🙂

 29. Tänk vad du är underbar-skulle gärna äta en fet pizza med dig o prata om det som dyker upp;))))..utan humor blir livet inte vackert»///ps.såg dokumentären –Du o dem som var med–jag blev kär i er alla;)))Godhet vinner;)))varma hälsningar Malin P

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s